Kurkuma zelf kweken |
Kurkuma, turmeric, geelwortel, Indische saffraan of koenjit is de specerij die uit de wortel van de kurkuma (Curcuma longa) wordt gewonnen, alsook de kleurstof curcumine (E100) die men gebruikt om levensmiddelen te kleuren.
Hier zien jullie het resultaat van mijn oogst en hoe ik terug een aantal clusters plant in pot voor volgend jaar.
De specerij kurkuma is een zeer krachtige antioxidant, hij beschermt onze cellen tegen beschadiging en speelt een actieve rol om onze cellen en de celkern gezond te maken en deze ook zo te houden. Ook is men het erover eens dat het kankerremmende eigenschappen bezit, dus het is zeker aan te raden om geelwortel wat vaker in de keuken te gaan gebruiken.
In ieder geval, bij ons in de keuken zal je kurkuma altijd vinden als wortel of als poeder. Samen met look, versgemalen zwarte peper, zeezout en gember is het één van de belangrijkste ingrediënten in onze voeding. En nu ik mijn kurkumawortelen zelf kan oogsten, ben ik natuurlijk supercontent!
Hasta la proxima!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten