zondag 19 december 2010

Het mediterrane dieet . Tante Tuut .

Sinds half november 2010 staat het mediterrane dieet op de Werelderfgoedlijst. De culturele wereldorganisatie UNESCO besloot na verschillende jaren van kandidatuur voor de titel om de mediterrane keuken de ereplaats te geven in de lijst van andere "immateriële" zaken die tot het culturele erfgoed van de menselijkheid horen. Vanaf nu staat naast bijvoorbeeld Flamenco dus ook de keuken van Spanje op deze lijst van waardevol erfgoed voor de mens. De mediterrane gastronomie is er natuurlijk ook in Italië, Griekenland en het noorden van Marokko. Wat eten en koken betreft vinden we trouwens ook de Mexicaanse en de traditionele klassieke Franse keuken terug.De FAO (wereld landbouw en voedselorganisatie) en ook de WHO (wereld gezondheidsorganisatie) benadrukten ook het belang van de keuze voor het mediterrane dieet en noemen het een kwaliteitsvolle, gezonde en duurzame voedingsgewoonte.
De chef van El Bulli (meerdere jaren als beste restaurant ter wereld verkozen), Ferrán Adriá, gaf als commentaar op de erkenning van het mediterrane dieet dat het hier over gastromie gaat die al 9000 jaar bestaat en dat het bijgevolg ook een wereldkeuken is met een geschiedenis vol passie voor het koken.

Het prachtige filmpje hierna van de Unesco toont perfect wat er nu precies bedoeld wordt met het mediterrane dieet. Wat ons vooral aanspreekt is de eenvoud, het pure van deze overheerlijke keuken met zijn onbewerkte producten.  Geniet van het filmpje en de vele mooie beelden van het zuiden met zijn gezond, mediterraan dieet.
Tot later en de groetjes van nonkel Wim

2 opmerkingen:

vilterietje zei

het moet een feest zijn om deel uit te maken van zo'n gemeenschap en ik ben stiekem een beetje jaloers op jullie! dank voor het delen van jullie feestje. lieve groet en tot...riet:)

zsazsazsu zei

prachtig filmpje, maar 't is zoals bij het winkelen, beter eten voor je kijkt anders zit je
teveel te kwijlen !