vrijdag 14 januari 2011

Collectie wijnen - Málaga Conarte - Spanje - Deel I . Tante Tuut .

De collectie wijnen van "Málaga Conarte" is een project van de kamer van koophandel van Málaga en de Consejo Regulador de los Vinos de Málaga, de Raad van Toezicht in verband met de wijnen uit de Provincie van Malaga - Andalusië (Spanje).


Wat is "Malaga Conarte"
Malaga Conarte is een project dat tien wijnhuizen en tien schilders uit de provincie van Malaga in Zuid-Spanje verenigt.  Een exclusieve collectie wijnen, de beste uit de streek van Malaga en een reeks kunstwerken door de meest gerenommeerde artiesten uit diezelfde provincie is het resultaat. Door het bijeenbrengen van de kunst van het wijnmaken en de schilderkunst komen de traditionele waarden die altijd in die streek aanwezig waren tot uiting. De kunstwerken worden gebruikt op de wijnetiketten en onder andere ook op verpakkingen.

Sierras de Malaga, een wijngebied in opmars
Op 18 maart 2009 werden in New York de nieuwe waarden in Spaanse wijnen voorgesteld. Bij de voorgestelde wijnen waren uit Ronda maar liefst 3 wijnhuizen present :


  • Chinchilla 2006 van Bodega Doña Felisa
  • DV Conarte van Bodega Descalzos Viejos
  • Finca Sanguijuela Conarte van Bodega F. Schatz

Zij behoren tot de subzone "Sierras de Málaga" (de bergketens van Malaga). Omdat we die streek goed kennen, we wonen er immers al vier jaar, stellen we om te beginnen de wijnen uit deze streek voor uit de Kunstcollectie "Málaga Conarte".


Bodega Doña Felisa
De wijn die in de Kunst collectie zit van deze bodega heet "Chinchilla Conarte". Het is een wijn die men "tinto de autor" noemt. Het betekent dat het een rode wijn is die is samengesteld op basis van druivenrassen die naar het inzicht van de eigenaar van de wijngaard (de auteur) het best geschikt zijn om een excellente wijn mee te maken.

Voor deze Chinchilla Conarte is dit :

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Tempranillo

De wijn is 12 maanden gerijpt op vat. Een Crianza dus met een robijnrode kleur, aromatisch, complex en elegant. Ideaal bij sterk smakende oude kaas, vlees en wild.

Bodega Descalzos Viejos
DV Conarte heet de wijn van het wijnhuis Descalzos Viejos. De wijngaard ligt aan de voet van de indrukwekkende kloof van Ronda, de befaamde "Tajo de Ronda". De wijn is een hommage aan de stad en is samengesteld op basis van :

  • Petit Verdot
  • Syrah
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot

De schilder van het etiket woont en werkt in Antwerpen en Malaga. Het is een beeld van een torero geïnspireerd op werk van Spaanse grootmeesters zoals Goya, Zurbarán en Velásquez. Het balanceert op de dunne scheidingslijn tussen drama en humor.

Bodega Federico Schatz
Sanguijuela wat letterlijk "bloedzuiger" betekent is het wijnhuis van Federico Schatz. Friedrich Schatz, was de eerste ecologische wijnboer in Malaga en zijn wijngaard ligt op ongeveer 10 km van Ronda dicht bij Acinipo op een hoogte van 600 meter beschermd tegen de krachtige winden die er soms waaien uit oostelijke en westelijke richting. De wijnen zijn de favoriet van het prestigieuze Tragabuches restaurant in Ronda en hebben reeds veel prijzen gewonnen in de categorie biologische wijnen van Spanje.

Meer lezen over "Málaga Conarte" kan je volgende week in deel II
Groetjes en proost!
Tante Tuut

Zijn deze wijnen ook in België en Nederland verkrijgbaar? Dit is een vraag die we kregen en hier is het antwoord. Drie van de wijnhuizen die besproken worden bij deze serie Collectie wijnen Malaga Conarte worden aangeboden bij Spaanse wijn online

4 opmerkingen:

vilterietje zei

trudis,weet je of deze wijnen óók in nederland te koop zijn? het lijkt me wel wat om er wat van te proeven, de combinatie met de schilders spreekt me wel aan. lieve groet, riet:)

Tante Tuut zei

@Vilterietje, ik ga hiervoor te rade moeten gaan bij mijn man, laat het je zeker nog weten. grtjs Trudis

vilterietje zei

ik heb zelf al eens op het web gesurft, maar kan niks vinden, nu ben ik geen held in het vinden hihi! lieve groet, riet:)

cri-cri zei

ik ga je blog zeker aanraden bij mijn vriendin als ze terug langs komt vam haar spaans huisje ...ze kan hier volgens mij veel opsteken!