maandag 3 januari 2011

Kruiden - Rozemarijn


Rosmarius betekent "dauw der zee" en in het Spaans is dit "rocío del mar". Het is een inheemse plant die voorkomt aan de zuidelijke, rostsachtige kusten van de Middellandse Zee. Rozemarijn (romero) staat symbool voor trouw en het was één van de  kruiden die werd verwerkt in de vele bruidsboeketten en kransen. In het oude Griekenland werd Rozemarijn verbrand ter verering van de godin van de jacht "Artemisa". In de zestiende eeuw was het de gewoonte om de takken van Rozemarijn te vergulden en te versieren met linten. Deze takken werden dan aan de gasten op een trouwfeest gegeven of op nieuwjaar aan elkaar geschonken, omdat men dacht dat dit geluk bracht. Men gebruikt Rozemarijn nog steeds in de kerstversiering, samen met hulst en taxus.

Beschrijving en cultiveren van Rozemarijn
Rozemarijn in een winterharde heester, die altijd groen is en tot 2m hoog kan groeien. De takken zijn houterig en hebben hele dunne bladeren die zeer aromatisch zijn. In het begin van de lente bloeit deze struik uitbundig met blauwe bloempjes, die na een tijdje overgaan naar roze. Deze bloemen zijn een ware lekkernij voor de bijen. Rozemarijn groeit goed op goeddoorlatende zanderige grond in de volle zon. In koudere streken moet men de plant enige bescherming tegen de koude bieden. In het zuiden van Andalusië daarentegen, vindt men de plant overal in parken en in de vrije natuur. Men kan het hele jaar door van de aromatische bladeren plukken, maar ze zijn het best in juli en augustus, dit is ook het ideale moment om een voorraadje af te knippen en te drogen. Zo kan je in de winter ook genieten van de vele stoofpotjes verrijkt met Rozemarijn. Men kan het kruid vermeerderen door stekken of door afleggen en het beste ogenblik hiervoor is na de bloei.

Delen van de plant die gebruikt worden
Men gebruikt enkel de hele dunne, aromatische blaadjes om toe te voegen aan stoofpotjes, kruidenazijn, bij inmaakgerechten en men verfrist er ook enige salades mee.

Voorzorgsmaatregelen
Personen die gevoelig zijn voor epilepsie, alsook zwangere vrouwen dienen het kruid te mijden. 

Rozemarijn in medische toepassingen

  • Een kruidenthee van de verse of gedroogde bladeren is goed tegen hoogdpijn, migraine, vermoeidheid, winderigheid en slechte spijsvertering.
  • Men kan een fantastische balsem maken met gelijke delen van mirte, rozemarijn en lavendel en hiermee het lichaam masseren. Dit is heel goed tegen reuma.
  • Blaadjes of etherische olie van Rozemarijn in het bad geven je weer nieuwe kracht.
  • De etherische olie wordt ook verwerkt in spiercrèmes en massageoliën voor sportlui, oliën die verrijkt zijn met etherische olie van rozemarijn helpen de pijn te verlichten bij blessures en verbeteren de bloedcirculatie.

Rozemarijn en verzorging
  • Een aftreksel van Rozemarijn is een ideale spoeling voor donker haar.
  • Voor een vette huid kan men een tonic maken van Rozemarijn en mirthe.
Recept tonic
  1. Drie tot vier soeplepels verse kruiden
  2.  250 ml gekookt water en een donkere fles om de tonic in te bewaren.
  3. Eens het water is gekookt laat men het ongeveer vijftien minuten rusten vooraleer de kruiden eraan toe te voegen.
  4. Laat alles goed trekken, ongeveer een half uurtje, verwijder de kruiden en laat goed afkoelen.
  5. Bewaar de tonic wel in de koelkast en laat hem daar vier dagen rusten. Daarna is Rozemarijntonic klaar voor gebruik.
Recept van Kruidenazijn met rozemarijn en knoflook
Deze aromatische kruidenazijn is ideaal bij winterse slaatjes op basis van bonen en linzen.
  • 500 ml appelazijn (liefst biologische, geeft de beste smaak)
  • 3 a 4 knoflookteentjes doormidden gesneden
  • 3 takjes verse Rozemarijn met malse punten, elk takje ongeveer 10 cm lang
Bereiding
  1. Doe een klein beetje appelazijn uit de fles zodat je de takjes Rozemarijn en de knoflooktenen er gemakkelijker kunt indoen.
  2. Vul terug op met appelazijn tot de fles vol is en laat ongeveer twee tot drie weken in de zon staan. Draai de fles af en toe.
  3. Voorzie van een leuk etiket met naam en datum.
Tot hier de Rozemarijnweetjes, en nu maak ik een lekkere, verse kruidenthee met Rozemarijn, na al die lekkere tapas met oud en nieuw, kan mijn maagje dat wel gebruiken.
Groetjes van Tante Tuut


Gerelateerde artikelen
Peterselie
Laurier

2 opmerkingen:

vilterietje zei

sinds vorig jaar staat er rozemarijn in ons kleine tuintje. ik weet niet of de planten het voorjaar halen (hoop het wel!) maar die rozemarijn-azijn ga ik zeker maken!!
dank je wel voor de voorlichting. lieve groet en tot...riet:)

inge zei

wist je dat rozemarijn voor ´kracht´ staat ?...
leuke blog ;-)