dinsdag 4 januari 2011

Het Fruit uit Spanje

Doordat Spanje veel verschillende klimaatzones heeft, van de Pyreneeën in het noorden tot de naast Afrika gelegen Canarische Eilanden, is het mogelijk om het hele jaar door te genieten van fruit uit eigen land.


Hierna volgt een lijst van de meest voorkomende soorten fruit uit Spanje

  • Aardbeien

Worden in het zuiden vooral in Huelva gekweekt en worden van daaruit naar heel Europa uitgevoerd.

  • Abrikozen

Deze vrucht is een erfenis van de Arabieren en wordt heel vaak gebruikt om konfituur te maken.
Avocado

  • Ananas

Vrucht die heel veel vitamine C bevat en lekker zoet smaakt.

  • Appelen

Deze worden vooral in het noorden van Spanje gekweekt in Catalonië en Asturias en in heel veel verschillende soorten.

  • Avocado

Wordt alleen gekweekt in de kuststreken, maar op heel beschermde plaatsjes in de bergen vindt je ze ook, zoals hier in Ronda bij Bodega "Descalzos Viejos". En deze zijn overheerlijk!
Cherimoya


Vrucht die vooral gekweekt wordt op de Canarische Eilanden. Heerlijk zoet en stevig vruchtvlees.


Vrucht die afkomstig is uit de Andes en die vooral op de Canarische Eilanden en in het zuiden van Spanje wordt gekweekt. Men maakt er ook een lekkere likeur van.

  • Citroen

Deze vrucht wordt zeer veel in de keuken gebruikt, vooral voor salades en vis. Ikzelf gebruik ongeveer 1 1/2 citroen per dag, zo hebben we alvast onze portie vitamine C.

  • Dadels

Het grootste palmbos van Europa staat in Elche (Alicante) - Spanje

  • Frambozen

Een lekkernij dat steeds meer en meer geteeld wordt.

  • Granaatappel

Nog zo een vrucht dat we te danken hebben aan de Arabieren. En jullie kennen ongetwijfeld wel de "grenadine siroop" die van deze granaatappel wordt gemaakt.

  • Grapefruit of Pompelmoes

Kan je hier en daar wel vinden, maar wordt niet voor commerciële doeleinden in Spanje gekweekt.

  • Guave

Terug een tropische plant die je vooral op de Canarische Eilanden vindt, maar in het zuiden van Spanje ook te vinden is. Wanneer ze heel rijp zijn smaken ze naar banaan overgoten met een coctail.
Kaki


Deze op de tomaat lijkende vrucht is enorm rijk aan kalk en vitamine A en C

  • Kersen

De sappigste kersen van Spanje komen uit Valle de Jerte (Extremadura)

  • Kiwi

Wordt op minder grote schaal gekweekt, maar is toch ook nog een exportproduct. Grote bron van vitamine C.

Kweeperen
  • Kweeperen

Hier in Spanje maken ze de kweeperenconfituur zo dik dat je hem met een mes kunt snijden. Heerlijk bij schapenkaas.

  • Limoen

Deze wordt vooral gebruikt in coctails en heeft een iets bittere smaak.

  • Mango

Wordt vooral op de Canarische Eilanden gekweekt. Deze tropische vrucht smaakt zoet en ruikt heerlijk.

  • Meloen en Watermeloen

Worden tijdens de zomermaanden in grote hoeveelheden gegeten in Spanje.

  • Mispels

Zijn zeer goed voor de maag en spijsvertering.

  • Nectarines

Zijn een belangrijk exportproduct en komen dan ook in grote hoeveelheden op de Europese markt.

  • Papaja

De papaja is heel rijk aan enzymen die ervoor zorgen dat onze spijsvertering veel beter gaat.

  • Passievrucht

Deze vrucht is een ware lekkernij!

  • Peren

In het noorden zijn peren zeer populair en eet men ze graag samen met vlees. Hier in het zuiden heb je de typische kleine peertjes die men in wijn oplegt.

  • Perzik

Deze vrucht bevat heel veel caroteen. En overal zie je producten met aroma van perzik, zelfs tot in de poetsproducten.

  • Pruimen

Zijn er in alle kleuren en groottes. Deze vrucht bevat ook heel veel caroteen.

  • Sinaasappel - Mandarijn

Is één van de belangrijkste exportproducten en groeit vooral aan de zuid-oost kust. Wie onder een bloeiende sinaasappelboom doorloopt wordt bedwelmd door de heerlijke zoete geur.

  • Stervrucht

De stervrucht komt vooral voor op de Canarische Eilanden en wordt heel veel gebruikt bij dessert gerechten.

Niets is beter dan verse vijgen!
  • Vijgen

Deze vruchten groeien vooral aan de Middellandse Zee, maar zijn ook elders in het land te vinden



Veel fruitplezier!
Groetjes van Tante Tuut









6 opmerkingen:

vilterietje zei

ik was net aan het denken dat de kweepeer vroeger ook in nederland veel voorkwam, nu is ze heel zeldzaam. mijn vriending die in gronsveld woont heeft een kleine boomgaard met kweepeertjes, waar ze elk jaar heerlijke confiture van maakt, in schattige potjes met een dekseltje, waar een lapje brabants bont over gaat met een lieveheersbeestje erop: ria's kweepeerconfiture, een hele eer om een potje te krijgen! lieve groet en dank je wel en tot....riet:)

Hilde zei

Mmmmmmmm.... het water loopt me al in de mond! Wat een weelde aan fruit. Ga me direct zetten aan het maken van een heerlijke fruitsalade. Voor mijn basis pers ik een aantal sinaasappelen en snij ik een ananas, een meloen en enkele kiwis in blokjes. Allemaal fruit dat wordt ingevoerd dus, maar om af te werken doe ik er wat eigen seizoensfruit bij zoals aardbeien, rode bessen (aalbessen),... (in de winter niet dus). Verder staan het hele jaar rond appelen op mijn fruitmenu (ik verkies de harde soorten zoals Jonagold). Lekker gezond snoepen!!! Smakelijke groetjes, Hilde

cri-cri zei

lekker al dat fruit!! mijn vriendin heeft in haar spaans tuintje ook mispels stan en die smaken heerlijk!

Saartje Kraal zei

Wat een lijst eigenlijk he!
Allemaal lekker maar de 'kaki' vind ik toch zééér yummie!
Groetjes, Saartje

Hilde zei

vandaag kocht ik lychees, kleine maar heerlijk sappige vruchtjes zijn dat. hebben jullie die ook in Spanje?

Tante Tuut zei

@Hilde, ja hoor wij hebben die hier ook in Spanje, maar ik heb ze enkel nog maar tijdens de eindejaarsperiode gezien.