woensdag 16 februari 2011

Buika - Spaanse Funk Flamenco . Tante Tuut .

Sinds haar album "Mi Niña Lola" is Buika een sensatie in Spanje. Geboren in Mallorca en met Afrikaanse roots beweegt ze zich alsof het niets is in de wereld van copla, flamenco, jazz en zelfs electronische dansmuziek. Ze heeft een onvergetelijke stem waar ze zowat alle kanten mee uitkan. Het album "Niña de Fuego" is een prachtige CD en werd geproduceerd door top flamenco producer Javier Limon.

Vroeger was haar naam Concha Buika, nu noemt ze zich gewoon "Buika". Haar naam die in Spanje uitgesproken wordt als bwie-kaa is ondertussen bekend aan het geraken op diverse jazz-festivals in Frankrijk, Spanje en ook in Nederland. Ze wordt de nieuwe funk-flamenco stem genoemd of de Afrikaanse zigeunerin (La Gitane d'Afrique). In elk geval een bijzonder talent dat ontdekt werd in de clubs van Mallorca, toen ze daar Tina Turner imiteerde.
Met haar album uit 2006 "Mi Niña Lola" kreeg ze de titel van beste album van het Spaanstalige lied. De CD Niña de Fuego die in 2008 uitkwam bevestigt alleen maar het enorme talent dat Buika bezit.

Wie van vocale jazz houd en ook van flamenco of Spaanse copla "nieuwe stijl" moet deze CD vast eens beluisteren. Pure emotie, passie, stijlvolle arrangementen en een prachtige sound neergezet door Javier Limon die ook de productie deed van het bekende "Lagrimas Negras" album met de Cubaanse Bebo Valdés en flamenco-zanger Diego el Cigala. Buika is een ongelooflijk goed nieuw talent uit Spanje met een internationale uitstraling. Als ze in het Engels zou zingen was ze al lang veel bekender.

De CD NIÑA DE FUEGO bevat 11 tracks die elk de moeite waard zijn. De songs gaan over liefde, of meer nog over het gebrek aan liefde en genegenheid, de favoriete thema's bij copla. In "La Falsa Moneda"  wordt bijvoorbeeld de vergelijking gemaakt tussen vals geld dat niemand in zijn handen wil krijgen en een persoon die door iedereen afgewezen wordt, net zoals dat "valse geld". Vol smart en met doorleefde emoties vertolkt Buika copla-klassiekers op haar eigen manier. "Volver, Volver" is een Mexicaanse ranchera die op een prachtige manier staccato begeleid wordt door gitaar. Hier lijkt het soms alsof ze echt aan het huilen gaat. Nog een ranchera is "Mienteme Bien" (belieg me goed) Mooie Spaanse flamencogitaar is te horen op nummers zoals "Arboles de Agua" en "No Habra Nadie en el Mundo". Dit laatste nummer is mijn absolute favoriet. "Mentirosa" is een rumba met salsa invloeden waarop super drummer en percussionist Horacio "El Negro" te horen is.
Een top CD in het genre latin-jazz, flamenco-soul.
Geniet ervan!

Nieuwe cd's van Buika zijn :
En mi piel - 2011

10 opmerkingen:

cri-cri zei

straalt emotie uit !

zsazsazsu zei

Dag Nonkel Wim ! Wij zin hier alvast fan geworden van Buika !

De Merle zei

Heerlijk! Ik kom net van Zumba-les en kan hier zo mee verder...
Groetjes,
Karin ---De Merle---

vicarno's mama zei

O wow....
(trouwens : ik vind Lhasa ook supergoed... Misschien ook iets voor je. en Marisa Monte is ook super... (maar da's dan weer in het Portugees)

Tante Tuut zei

@vicarno's mama. Lhasa, dat zoek ik zeker op bedankt! Maris Monte, daar zijn wij een grote fan van en ook van Carlinos Brown, Arnaldo Antunes, Gilberto Gil en Caetano Veloso, allemaal fantastische muzikanten uit Brazilië. Wanneer mijn inspiratie op is wat Spaanstalige muziek betreft dan kunnen we aan de Braziliaanse beginnen ;-)

Anoniem zei

wat een stem die Buika! gaat recht naar het hart. saludos
<willy de Gante

vilterietje zei

hele mooie tutorial,maar amai....ik hou niet van haar stem, krijg ik de kriebels van hhihi:)

Pierre zei

Buika is fantastisch, hebben er vorig jaar gaan zien in het theater Cervantes in Malaga. Zoooo goed en zo bescheiden is ze. Wij zijn in ieder geval een grote fan van haar

Nicole zei

Hallo nonkel Wim en tante Tuut,
Heb er enorm van genoten!Merci!
Groetjes,
Nicole

Hilde zei

Hey Wim en Trudis, inderdaad is het een prachtig lied dat "No Habra Nadie en el Mundo"! Bovendien is het merkwaardig hoe Buika enorm opgaat in haar muziek, ze zingt het hele lied met de ogen gesloten! En haar stem, een beetje rauw, vind ik absoluut passen bij dit genre muziek. Ik hou er weer eens van! Me gusta mucho! Ga zonder fout tijd nemen om haar andere liedjes te beluisteren.