dinsdag 8 november 2011

Recycleren en Hergebruiken . Tante Tuut .

Recycleren
Vanaf nu zal ik regelmatig iets schrijven over de dingen die ik recycleer en hergebruik. Toen ik dit tegen mijn dochter zei antwoordde ze "Maar we recycleren toch al alle dagen, dat is toch niet nieuws".  Voor ons is dit inderdaad niet nieuws maar het is altijd leuk om ideeën uit te wisselen en kunt laten zien wat je maakt met wat je anders in je vuilnisemmer gooit. Zo dragen we bij aan het milieu en wordt onze vuilzak nog een stukje lichter.

Wat is nu het verschil tussen recycleren en hergebruiken

  • Bij recycleren hergebruik je een materiaal uit een product, hier ondergaat het materiaal een bewerking. Bijvoorbeeld : Je hebt een heleboel plastic tassen, je snijdt de bovenkant en de onderkant er af, een paar keer dubbel vouwen en samensmelten. Hier ondergaat het materiaal een bewerking.
  • Bij hergebruik denk je in de eerste plaats aan tweedehandsartikelen. Er zijn heel wat kringloopwinkels waar je kledij en allerhande huishoudbenodigdheden aan een spotprijsje kan kopen en zo hergebruik je de producten terug zonder dat ze een bewerking ondergaan.
Wat recycleren we de zoal?
  1. Zo kan je bijvoorbeeld van chips verpakkingen tasjes maken of geldbeugels. Alle verpakkingen die sterk genoeg zijn worden vanaf nu zorgvuldig bijgehouden en uitgewassen.
  2. Plastic tassen worden samengesmolten om opnieuw sterkere handtassen van te maken of om garen van te maken om te haken of te breien. Op die manier kunnen we bijdragen aan het recycleren van de grote berg plastic tassen die we her en der voorgeschoteld krijgen.
  3. Met drankblikjes maken we asbakken, bloemetjes...
  4. Melkkartons worden omgetoverd tot portefeuilles of iets dergelijks.
  5. Van Cd's kan je een heleboel dingen maken, zoals een spiegelwand, lampen...

Hieronder vind je een mooi voorbeeld hoe je een huis bouwt met flessen. Prachtig, toch denk ik dat dit niet in alle klimaatzones te verwezenlijken is. Vergezeld van een leuk Mariachi muziekje!
Eens zien wat ik de komende tijd allemaal uit mijn brein schud :-) Eén ding weet ik zeker, de eindejaarscadeautjes zullen allen bestaan uit recycleerbare en herbruikbare voorwerpen.
¡Hasta la proxima! Tante Tuut

Gerelateerde posts
Computertas van gerecycleerde plastic tassen
Hoe maak je een minituintje met gerecycleerde eierschalen

5 opmerkingen:

vilterietje zei

http://www.youtube.com/watch?v=8Pca82dUuAk
als je dit filmpje bekijkt, leer je een baretje te maken.
ik hou ook van recycleren en het idee van plastic tasjes samensmelten spreekt me heel erg aan, wil je daar eens een tutorial over geven of een linkje? lieve groet, riet:)

vicarno's mama zei

O wat fijn, ik ga dit zeker volgen, zoooo belangrijk!!!!! Dank je wel TanteTuut!

De Merle zei

O, leuk! Ik hou recycleren en hergebruiken (nu snap ik ook het verschil, dank je :))
Ik ga het allemaal volgen want ik ben zeer benieuwd....
Groetjes,
Karin

Patty Biermans zei

Ga zeker volgen wat je allemaal verzint! Ben heel benieuwd en als ik iets weet om te recyclen of te hergebruiken laat ik het weten! knufzz..peebee

Helmi zei

Heerlijk, zo'n huis en tuin van petflessen. Ik maak ook veel van leer, textiel, papier en oude wollen dekens. Veel succes!