maandag 21 januari 2013

Olijfolie in je dagelijkse leven . Tante Tuut

Olijfolie, het pure goud
We weten allemaal al jaren dat koudgeperste olijfolie veel gezonder is dan dierlijk vet en dit komt namelijk omdat olijfolie een hoog gehalte heeft aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn buitengewoon goed voor onze stofwisseling. Wanneer je in je dagelijkse leven boter vervangt door olijfolie dan zorg je voor het verlagen van je slechte cholesterolwaarden en dit verkleint hartklachten en problemen met de bloedsomloop. Één heel belangrijk antioxidant dat ons immuunsysteem versterkt en dat in de olijfolie aanwezig is, is vitamine E.

Kijk ook naar :
Zelf je olijven opleggen (met video)
Het Mediterrane Dieet

Hoe gebruikt Tante Tuut Olijfolie in haar dagelijkse leven?

  • Op brood want dat vind ik veel lekkerder dan boter, vooral op getoast brood met tomaat en een snuifje zout. Yummie;
  • Om te koken en te frituren, maar dan wel met de geraffineerde olie;
  • Voor mijn warme en koude sausen, bijvoorbeeld kaassaus, mayonaise, alioli…;
  • En natuurlijk voor al mijn vinaigrettes die ik dan over heerlijke slaatjes verdeel;
  • Je kunt er ook nog groenten, kaas en vis in bewaren. De olijfolie zorgt ervoor dat hun natuurlijk aroma wordt versterkt. Ik durf dit wel eens doen met avocado wanneer ik een restje heb in plaats van te besprenkelen met citroen;
  • Of je kan je olijfolie aromatiseren met allerlei verse kruiden en knoflook om te bakken of koud te gebruiken;
  • Hier wordt olijfolie ook gebruikt in gezondheidsproducten, hier vertel ik later meer over.
Welke soorten olijfolie bestaan er in Spanje

In Spanje onderscheidt men drie soorten olijfolie, namelijk :
  1. Aceite Oliva Virgen Extra (extra zuivere olijfolie). Deze olie is altijd koudgeperst en heeft een zuurgraad van 1,0 *
  2. Aceite Oliva Virgen. Ook deze olijfolie is koudgeperst maar heeft een zuurgraad van 2,0 **
  3. Aceite Oliva (dit is de olie om mee te bakken en te frituren). Deze olijfolie is een mengsel van geraffineerde en koudgeperste olie, heeft minder geur en een veel lagere voedingswaarde en is relatief goedkoop.

*1 gram vetzuur per 100 gram olie
**2 gram vetzuur per 100 gram olie

Het is niet voor niets dat het Mediterrane Dieet één van de gezondste dieten is op onze aardbol. De mensen bereiden, in de landen rond de Middellandse Zee, dagelijks hun eten met olijfolie. En met een gezonde levensstijl is het ook mogelijk langer te leven en te genieten van al het goede wat de natuur ons aanreikt.

H a s t a  la  p r o x i m a!



Noot : foto1 - www.aceitedeoliva.net





10 opmerkingen:

Janny de Roo zei

Ik gebruik ook olijfolie, maar weet eigenlijk niet of het gezond is met de Extra Vergine te bakken en braden...!
Gebruik ook vaak Rapsöl oftewel Raapolie.

Tante Tuut zei

Hallo Janny,
Ja, je kan Aceite de oliva extra virgen gebruiken om te bakken en braden en zelfs te frituren. Het is dan wel heel belangrijk dat de olie niet boven de 170ºC gaat en zeker niet gaat roken. Dit hangt natuurlijk ook af van wat je wilt gaan frituren. Binnenkort meer hierover. Gebruik de olijfolie om te frituren nooit meer dan 2 a 3 keer en ook niet wanneer de olie donker gaat kleuren.
Veel bak, braad en frituur plezier!

Hilde zei

interessant! welke olijfolie gebruik je als broodsmeersel?
groetjes, Hilde

Tante Tuut zei

Ik heb het geluk om plaatselijke olijfolie van vrienden te kunnen afnemen. Heerlijke koudgeperste extra virgen olijfolie, die gaat enkel op het brood en op salades. Heerlijk!

zohra zei

Hier wordt heel veel met olijfolie klaar gemaakt, wat wil je met een Marokkaanse man in huis het liefst eten ze hier spiegeleitjes meet HEEEEEELLLLLL veel olijfolie, eigenlijk liggen die eitjes erbij als decoratie, met lekker stokbrood soppen in het grote bord, hmmm lekker krijg al honger als ik eraan denk
Liefs Zohra

Patty Biermans zei

Wij gebruiken al jaren olijfolie. Om te bakken zeker maar als dressing heb ik er altijd moeite mee om een fijne smaak te vinden. Vaak smaakt het wat te veel naar olie, een beetje muffig :). Weet jij een olie die ik hier kan kopen die wel neutraal smaakt? Thanx. knufzz....peebee

Tante Tuut zei

Hoi Patty
In Nederland en Belgie kan je in vele gevallen enkel de sterker smakende olijfolie vinden. Heel veel wijnhuizen hebben ook een afdeling olijfolie en ik denk dat je daar meer kans maakt op een olijfolie die zachter is van smaak.
Laat me weten als je de olijfolie van je smaak gevonden hebt!
Groetjes TT

Ilse Jeursen zei

Hallo, heb juist je video gezien van olijven opleggen, wanneer mag/moet je de groene olijven plukken..heb in augustus voor de eerste keer groene olijven geplukt en in olijfolie met kruiden opgelegd....wij wonen tegen Orange/
Frankrijk.....:-)

Tante Tuut zei

@Ilse Jeurens, voor olijven op te leggen kan je deze plukken vanaf september tot eind oktober, wil je olie persen dan wordt er geoogst vanaf november tot ongeveer januari, februari. Maar aangezien het een zeer warme zomer is geweest is het mogelijk dat de olijven nu reeds goed zijn om in te leggen. Misschien eens vragen aan een plaatselijke boer. Het hangt ook af van de regio waar je woont. Zijn de winters fris of niet, krijgen de olivos veel of weinig water.
Veel succes met je olijven en geniet ervan!

Ilse Jeursen zei

Bedankt voor de informatie