maandag 13 mei 2013

Knapperige frietjes met verse groentetapas

Knapperige frietjes
Wat zou een Belg zijn zonder zijn frieten en lekkere zelfgemaakte mayonaise of van die heerlijke Hollandse frietsaus! En natuurlijk ook nog een goei pint! We wonen dan wel in het zuiden van Spanje, zin in frieten hebben we nu en dan toch wel eens en die moeten tweemaal gebakken worden. Éénmaal voorfrituren en dan nog eens om lekker mooi bruin af te bakken. Alleen deze flinterdunne frietjes worden maar éénmaal gebakken tot ze goudbruin kleuren. En het liefst eten we ze met veel groenten er bij.

Welke lekkere groenten heb ik er bij geserveerd?

  • Oesterzwammen met heerlijke specerijen (onderaan het recept)
  • Tomaatjes met verse basilicum, olijfolie van eerste persing en grof zeezout
  • Een mix van verse sla uit eigen ecologische moestuin

Recept oesterzwammen - de ingredienten

tapa met champignons
  • 300 gr oesterzwammen of gewone champignons
  • olijfolie van eerste persing
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • gebrande paprikapoeder naar smaak
  • één glaasje droge sherry
Bereiding oesterzwammen
  1. Breek de oesterzwammen in stukjes, of snij de champignons in plakjes;
  2. Giet genoeg olijfolie in de pan en zet het vuur hoog;
  3. Strooi het zout in de pan, de gebrande paprikapoeder alsook de versgemalen zwarte peper;
  4. Laat de olie flink heet worden en doe daarna de oesterzwammen of de champignons erbij en draai nu het vuur op half;
  5. Roer alles door elkaar met een houten lepel;
  6. Zet spatdeksel op de pan en laat eventjes stoven, ongeveer 3 tot 5 minuten;
  7. Deksel van de pan en nu giet je er het glaasje sherry bij;
  8. Goed blijven roeren tot alles verdampt is en serveren in voorverwarmde kom.
Mix van verse groentesla uit mijn ecologische moestuin

Gezonde groenten uit eigen tuin
  • handvol rode mosterdsla
  • een paar takjes koriander
  • handvol jonge blaadjes van de boerenkool
  • verse pluksla en rucola
  • ajuingroen
  • knoflookgroen
  • enkele takken peterselie
  • olijfolie van eerste persing en grof zeezout

Bereiding groentemix

  1. Was alles goed en zwier het water op de ouderwetse manier eraf met een handdoek, buiten welliswaar;
  2. Schik in een kom en snij de groenten die te groot zijn en de kruiden zoals koriander fijn;
  3. Giet er olijfolie van eerste persing overheen en wat grof zeezout, en smullen maar!
En nu ga ik genieten van een lekkere blonde Leffe! Bueno, y ahora a cocinar!

3 opmerkingen:

Janny de Roo zei

lekkerrrrr !

katelijne zei

Ziet er heerlijk uit alleen die pint, niet te veel van dat hé...je weet wat dat doet met je lijf ;))) alhoewel alcohol het vet oplost: dus toch hoe vettiger hoe prettiger !? groetjes Katelijne

Carmen Jonckheere zei

Alcohol lost vet op, echt?