dinsdag 30 juli 2013

Ecologisch Moestuin nieuws vanuit Coín (Zuid Spanje)

We wonen nu al een maandje in Coín (Zuid Spanje), het wordt dus tijd dat ik mijn eerste ecologisch moestuin nieuws de ether instuur. We zijn blij dat de verhuis achter de rug is! Zelfs alle dozen zijn uitgepakt en alles heeft min of meer al zijn plaatsje gevonden. Het is heerlijk om echt alle dagen buiten te kunnen leven, ik heb me zelfs een klein gasfornuisje aangeschaft zodat ik ook buiten kan kokkerellen, komt aardig van pas voor het steriliseren en confituur maken. De temperaturen lopen in de namiddag aardig tegen de veertig graden aan en dan is het tijd om gezellig binnen van een boek te genieten. Maar in de moestuin bezig zijn is toch mijn favoriete bezigheid.
Er is dan ook heel veel werk op het ogenblik in mijn ecologisch moestuintje. Gelukkig ben ik in maart al begonnen met alles in potten te kweken zo kon ik begin juni toch het één en het ander direct ter plaatse uitplanten zoals pompoenen, meloenen, courgettes, komkommers, aubergines en lange paprika's. Eind juni heb ik dan nog wat klimbonen, struikbonen, en suikermaïs gezaaid die nu al aardig gegroeid zijn. Aan de klimbonen hangen de eerste bonen al en ik hoop ze binnen een paar weken te kunnen oogsten. Ook heb ik nog enkele late tomaten en basilicum uitgeplant die ik ondertussen al met "neem" heb moeten behandelen want er heerst hier een ware tomatenplaag (tuta absoluta). Ik hoop dat dit biologisch middel werkt en zo niet dan zullen mijn planten eruit moeten want ik spuit niet met insecticide en hou het liever bij ecologisch tuinieren.
Aubergines
Lange paprika


Spruitjes
De spruitkolen (plantjes die ik van Ronaldo heb gekregen) laat ik nog even verder groeien in pot met gaas erover want de koolwitjes weten ze heel goed te vinden. Ook de savooikolen heb ik afgelopen weekend gezaaid, ik ben benieuwd want het is de eerste keer dat ik kolen ga kweken. Boerenkool heb ik altijd wel al gekweekt maar dat is een makkie, heb ik nu ook trouwens in pot staan want ik vind deze heerlijk in de wok. Volgende maand zaai ik ook nog broccoli en spitskool en misschien ook nog bloemkool, we zien wel.
Mango
Mijn tropische bomen zoals mango en avocado doen het heel goed in pot en ik heb ook nog papaya gezaaid, je ziet alles groeien terwijl je er staat op te kijken. De nachten zijn veel zachter hier dan in Antequera maar het koelt toch nog voldoende af zodat je 's morgens vroeg een aantal aangename uurtjes in de moestuin kunt werken.
Papaya

Kippen- en eenden hoekje
Wat er deze zomer ook nog op de agenda staat is het in orde maken van een kippenhok want ik wil vanaf september drie kippetjes en twee eenden. Dit worden dan mijn levende compostverwerkers. De reden waarom ik hier geen composthoop aanleg is dat het veel te warm is in de zomer en de wormen dan toch hun werk niet doen en zo houden we ratten ook op een afstand.

Zaaihoekje
Dit was dan het ecologisch moestuin nieuws vanuit Coín. Op 1 maand tijd heb ik al heel wat kunnen zaaien en planten. Nu er een nieuwe maand voor de deur staat wordt er druk gewerkt aan de maan tuinkalender voor augustus. Tot binnenkort en veel moestuin plezier!

5 opmerkingen:

ver-greetmenietje zei

Oef! ben blij dat ik je terug lees ;)
Had ergens het logje gemist over jullie verhuizing maar begrijp dat je
daarom een tijdje niet kon bloggen.
Wat een mooie moestuin al!
liefs en veel geluk in de nieuwe
woning!

Patty Biermans zei

Wat ziet dat er allemaal gezellig uit!! Echt iets om van te genieten. Zal je tuinieraktiviteiten met plezier blijven volgen. knufzz....peebee

cueva don pablo zei

je hebt inderdaad niet stil gezeten maar dat allemaal kunnen doen, ondanks het vele werk, moet je meer dan voldoening geven. Hier is het nog even wachten om aan de moestuin te kunnen beginnen. Helaas, wat ik in de potten probeer te kweken, lukt hier ook niet. Ik heb duidelijk geen groene vingers... of er moet een andere reden zijn. Dat moeten we nog uitklaren. Voorlopig moeten we nog elke week naar de markt. Succes verder met alles wat je onderneemt.

Joost zei

Ik heb net je site gevonden, leuk! Misschien een tip voor je plaag tuta absoluta (tomaat); met natuurlijke feromonen in een val kun je het goed onder de knie houden. Ook wij tuinieren 100% biologisch, ook met neem. Groet, Joost

Tante Tuut zei

Bedankt Joost! Zal ik zeker onthouden, nu heb ik niet veel tomaten geplant, maar volgend jaar vlieg ik er volop in en dan zal ik zeker met die natuurlijke feromonen gaan werken, in combinatie met neem moet het dan zeker lukken. :-)
Groetjes TT