dinsdag 3 september 2013

Het is druk in de moestuin!


Broccoli en basilicum
Het is enorm druk in mijn ecologische moestuin. Het voordeel van in het zuiden van Spanje te wonen is dat er altijd wel iets geplant of gezaaid kan worden. Zondag heb ik mijn broccoli onder een tunneltje geplant met schaduwdoek. De plantjes krijgen op deze plaats volop de middagzon en zo worden ze toch voor een groot deel beschermd en verbranden ze niet. Ik heb er voorlopig selder en basilicum in pot tussen gezet want deze houdt de witte vlieg op afstand.

Artisjok
Ook mijn artisjokken zitten in de grond. Ik heb op het ogenblik twee grote planten en twee kleine scheutjes. Deze namiddag kijk ik in het plantencentrum of ze er nog meer hebben want ik wil heel het hoekje vooraan vullen met  artisjokken. Het blauw-grijze blad oogt mooi en ze groeien niet alleen als kolen maar smaken ook nog eens verrukkelijk!

Spruitjes
Gisteren en vandaag zijn het "blad plantdagen". Ja, ik tuinier volgens de maankalender en dat doe ik al jaren. Voor mij geen andere zaai- en plantkalender, nu ben ik volop bezig met mijn maankalender voor het volgende jaar samen te stellen. Het is de eerste keer dat ik het zelf ga doen, normaal gezien vind je hier of daar op het web wel een kalender volgens Maria Thun maar ik wil de uitdaging eens zelf aangaan en volgens mijn eigen ervaringen de kalender samenstellen. We zien wel wat het wordt.Snijbiet en oregano
Ik zet bij de meeste planten flessen omgekeerd in de grond waarvan ik de bodem heb afgesneden. Zo krijgen de planten meer water direct bij de wortel en verdampt het niet. De grond hier in de moestuin is redelijk zware kleigrond en die is niet zo goed te bewerken, zeker niet in de zomermaanden want dan is hij keihard. Dan moet je eerst de grond goed bevochtigen vooraleer je een gat in de grond kunt maken. Het zal wel een aantal jaren duren vooraleer de grond hier in de groentetuin wat gezonder is, maar daar wordt met veel liefde aan gewerkt! We gaan voorlopig niet verhuizen ;-)

¡Hasta la próxima vez!


2 opmerkingen:

Marleen De Waele zei

dat ziet er goed uit. Het is daar wat anders dan de zandgrond van de comer. Groetjes vanuit Gent. xxx Astrid

androze zei

Wat een uitdaging zeg! Zelf je kalender samenstellen en de zware kleigrond optimaliseren,wat moet het een heerlijk gevoel,geven de vruchten daarvan te plukken en ze dankbaar op te peuzelen! Neem bij tijd de nodige rust, langzaamaan wordt het daar een echte tuin van Eden!