zondag 16 januari 2011

Spaanse kookchefs op de televisie . Tante Tuut .

Veel televisie-kijken doen we niet, maar als ze bij ED (España en Directo) een Spaanse kookchef presenteren die zijn specialiteit bereidt dan blijven we wel eens voor het scherm plakken.

De laatste jaren is de mediterrane keuken erg in de belangstelling gekomen en dat is voor een deel ook wel te danken aan TV-koks zoals Jamie Oliver bijvoorbeeld, die altijd al zijn liefde voor de Italiaanse keuken heeft laten blijken en zoals jullie misschien wel weten ook in Spanje al heeft rondgetoerd. Hij was hier dan ook in 2010 in Ronda, bekend om zijn heerlijke Andalusische keuken. Dat was dan te zien op "Jamie does Andalucia" op Channel Four van de Britse televisie.

In Spanje zijn er ook een aantal kookchefs die regelmatig op televisie te zien zijn en voor wie een mondje Spaans spreekt of op een aangename manier wat wil bijleren over de echte Spaanse keuken geven we hierbij een aantal namen van bekende en minder bekende sterren in de keuken en op het scherm. Dankzij YouTube, Facebook, Myspace en Twitter kunnen we dat nu allemaal gemakkelijk opzoeken, bekijken en doorgeven.

Hier zijn de vier grootste Spaanse kookgekken van de televisie

  • José Luís Santamaría- een merkwaardige kok uit Andalusië. Hij is ook bekend als "El Cocinero de Rota" - de kok uit Rota -, een klein kuststadje aan de Costa de la Luz in de provincie Cádiz (Spanje). Het lokale programma uit Rota van José Luís Santamaria werd op een bepaald moment opgepikt in een satirisch programma El Intermedio met Gran Wyoming (kanaal La Sexta) en sindsdien heeft de man die grappig is zonder dat hij het zelf eigenlijk goed beseft een hele reeks fans gekregen. Zijn keuken is een rommeltje en als hij een bepaald ingrediënt nodig heeft moet hij daar meestal behoorlijk naar zitten zoeken. Hilarisch !
  • Ook op hetzelfde kanaal La Sexta te zien hebben we Bruno Oteiza die er zijn eigen programma heeft. Zijn restaurant "El Bika" behoort tot de 50 beste ter wereld. Een hyperactieve man met een indrukwekkend curriculum op slechts 40 jarige leeftijd. Met veel kennis van zaken kookt hij de lekkerste gerechten met ingrediënten uit de ganse wereld. Zijn programma is heel vlot en leuk om te bekijken. Interessant is ook dat hij steeds begint met winkelen in de supermarkt. Ideaal om namen van groenten, fruit en andere ingrediënten in het Spaans te leren.  Chef Bruno Oteiza in actie
  • Falsarius Chef- deze man verdient een speciale vermelding. Het is een geval apart. Zijn ware identiteit is niet bekend en hij verbergt zijn gezicht achter een grote feestneus met bril en snor. Hij werd bekend via blogger en nu krijgt hij een plaatsje op het kanaal Cuatro. Zijn "Cocina para impostores" - letterlijk "koken voor bedriegers"- is een soort spelletje waarbij hij mensen die helemaal geen verstand van koken hebben uitlegt hoe je gasten kan verrassen met een paar truukjes en een paar blikken uit de kast. Kijk bijvoorbeeld eens hoe hij een "Steak Tartare Civilizado", een geciviliseerde versie van de Steak Tartare, in elkaar draait. Falsarius Chef maakt een speciale Steak Tartare

  • Don Karlos Arguiñano (de favoriet van Tante Tuut) Urkiola- laatste en ook de allerbeste, de man die de Spaanse gastronomie al tientallen jaren promoot : El gran Chef Arguiñano. Hij is ondertussen al bijna twintig jaar dagelijks op de Spaanse TV te zien geweest. Onlangs verhuisd van Telecinco naar Antena 3. Ze noemen hem ook "el simpatico" en dankzij hem staat de Spaanse keuken ook op dit moment op de plaats die ze verdient.

Dit zijn Tante Tuuts lievelingsprogramma's op de Spaanse televisie, ze houdt enorm van kookprogramma's met goede kookchefs en natuurlijk ook een vleugje humor.
Geniet ervan en tot de volgende!
Nonkel Wim

3 opmerkingen:

vilterietje zei

leuke filmpjes nonkel wim! zo zou ik wel spans willen leren. zelf kijk ik graag naar nigella, jaimie en born to cook. maar nigella is mijn absolute favoriet. als zij een eitje kkokt met geroosterd brood krijg ik al trek hihi!
lieve groet, riet:)

zsazsazsu zei

dienen eersten is precies Manuel van Fawlty Towers ! Hilarisch alhoewel ik niet alles versta.
Hier hebben we een nieuwe zender Njam ... de klok rond kookprogramma's ...

cri-cri zei

hoe leuk ik koken ook vind, de stress dat die deelnemers hebben in sommige programma's, niet te doen....het moet wel aangenaam blijven he ...maar een ontspannen kookprogramma af en toe is natuurlijk heel leuk !!