zondag 23 januari 2011

Collectie wijnen - Malaga Conarte - Spanje - Deel II

In deel II van de collectie wijnen uit Malaga Conarte stellen we terug 3 wijnhuizen voor uit de regio van de provincie Malaga (Spanje). Ditmaal 2 bodegas met herkomstbenaming - denominación de origen - Malaga.
  • Bodega Antigua Casa de Guardia met de wijn Verdiales Conarte
  • Bodegas Gomara met de wijn Gomara Conarte
en één wijnhuis met herkomstbenaming Sierras de Malaga
  • Bodegas y Viñedos de la Capuchina met de wijn Capuchina Vieja Conarte
De wijnen van de streek rond Malaga zijn al eeuwen bekend als excellente likeurwijnen en er zijn ook de natuurlijke zoete wijnen van topklasse zoals bijvoorbeeld de Gomara Conarte Lacrimae Christi Dulce Noble, letterlijk de tranen van Christus...

Verdiales door Andrés Mérida
Graag vestigen we hierbij ook eens de aandacht op het prachtige kunstwerk van één van de artiesten: Andrés Mérida. Hij ontwierp voor de Verdiales Conarte het etiket. Hij heeft een heel persoonlijke stijl en mengt expressionisme, surrealisme en soms abstracte kunsttechnieken. Verdiales is een folkloristische muziekstijl uit Malaga waarbij met violen, tamboerijnen en gitaren gespeeld wordt ter ere van de oogst van de olijven. De figuren die op het schilderij te zien zijn weerspiegelen een heel oude traditie uit het Zuiden van Spanje.

Bodega Antigua Casa de Guardia-Verdiales Dulce añejo

Dit wijnhuis Antigua Casa de Guardia maakt als wijnen sinds 1840 en ligt in het hart van de bergen van Málaga.  De wijnstokken zijn aangeplant op leisteen gronden gelegen op de berghellingen en deze produceren druiven van zeer hoge kwaliteit. Van deze druiven worden excellente wijnen gemaakt die dit oude wijnhuis zijn grote faam gaven. Verdiales is een zoete wijn die drie jaar op Amerikaanse eikehouten vaten is gerijpt. Mahoniehouten kleur, een doordringende neus, smaakvol met een frisse en kruidige afdronk. Lekker bij patés en blauwe kazen. De wijnen van dit huis wonnen al diverse grote internationale prijzen, o.a. een gouden medaille in Brussel in 2005 en bijvoorbeeld ook de Gran Medalla de Oro Vinitaly 2004.

Bodegas Gomara-Gomara Conarte Lacrimae Christi Dulce Noble
De Gomara Conarte werd gemaakt met Pedro Ximénez en Moscatel de Alejandria. Als de druiven pas geoogst zijn tranen ze (lagrimas betekent "traan") met zoete druppels. Het resultaat wordt 36 maand in Amerikaanse eik opgeslagen. Uit dit natuurlijke artisanale proces ontstaat een wijn met karakter en spiritualiteit. De wijn heeft een mahoniehouten kleur met een sterk aroma van rozijnen en fijne toetsen van een oude wijn. Vol en zoet in de mond. Een wijn die lekker is bij oude kazen en foie. Ook lekker bij zoete lekkernijen, chocoladetaart en met roomijs. Bodegas Gomara is een wijnhuis dat opgericht werd in 1963.

Bodegas y Viñedos de la Capuchina- Capuchina Vieja Conarte 2006
Dit wijnhuis presenteert zijn "Capuchina Vieja Conarte". Een rode "auteurswijn" met Cabernet Franc & Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon, 10 maanden gerijpt op Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Een donkerrode kleur met aroma's van rijp fruit, aangenaam en met een goede nasmaak. Goed bij oude kazen, vlees en wild. Bodega y Viñedos de La Capuchina bevinden zich in een eeuwenoude cortijo in het noorden van de provincie Malaga in het plaatsje Mollina. Het wijnhuis heeft 18 hectare met druiverassen voor witte en rode wijnen onder de herkomstbenaming Sierras de Málaga.

Zijn deze wijnen ook in België en Nederland verkrijgbaar? Dit is een vraag die we kregen en hier is het antwoord. Drie van de wijnhuizen die eerder besproken werden bij deze serie Collectie wijnen Malaga Conarte worden aangeboden bij Spaanse wijn online

Volgende week deel III van Collectie wijnen - Malaga Conarte

Gerelateerde artikelen :
Collectie wijnen - Malaga Conarte Deel I

Groetjes van Nonkel Wim

5 opmerkingen:

vilterietje zei

en alweer een mooi verhaal, je nederlands is goed gebleven, compliment! dank je wel voor de info, ik ga straks even gluren op de site.
lieve groet, riet:)

vilterietje zei

http://www.stoffenshop.eu/categorie/48-linnen.aspx
kijk eens op deze site naar de linnen tie-dye.
lijkt me geschikt voor nunovilt, half linnen/ half katoen
groetjes riet:)

Michaja zei

Spaanse wijnen vinden wij ook erg lekker. Een klein jaartje terug ging Gert met collega's wijnproeven in de omgeving van Barcelona. Uiteraard nam hij ook wat flessen mee naar huis. Ik moest het tenslotte ook proeven toch :)
Fijne avond
Groetjes Michaja

cri-cri zei

proeven kunnen we nu niet , maar wel genieten van het mooie etiket...

pierre zei

@vilterietje er is 1 van die bodega's in NL te koop ( vlakbij sittard... ) dat is de bodega antigua casa de guardia. wel niet die con arte serie, dat was een eenmalig actie. http://www.antiguacasadeguardia.nl/