donderdag 6 januari 2011

Casa del Gigante - Ronda

Casa del Gigante of het "Huis van de Reus" is één van de authentieke Arabische woningen van de veertiende eeuw dat Ronda rijk is. Je kan niet naar binnen langs de hoofdingang, want die is geblokkeerd, je gaat dit prachtige huis binnen via de tuinmuur en op de hoek van deze tuinmuur zie je een replica van "el gigante" de zogenaamde reus. Het originele beeld is binnen te bezichtigen.

De binnenplaats van Casa del Gigante in Ronda
Deze langwerpige centrale binnenplaats heeft een decoratieve watervoorziening omgeven door kolommen. Het geheel doet sterk denken aan het Alambra (Granada) en behoort dan ook tot diezelfde periode. Ronda was toen een voorpost van het Nasrid koninkrijk van Granada.

Hoofdkamer van Casa del Gigante in
Ronda
In de hoofdkamer is het pleisterwerk nog origineel, het houten plafond is dit niet. Deze kamer is volledig gerestaureerd en wordt ook gebruikt voor klassieke optredens en gehoorspelen. Er liggen altijd kussens op de grond en wanneer je er 's morgens heel vroeg naartoe gaat is het een leuke, aangename plek om tot rust te komen of om je helemaal onder te dompelen in de Arabische sfeer van toen.

Video over Casa del Gigante in Ronda
In de kamer boven de infodesk kan je een video bekijken over Casa del Gigante, heel interessant. De video duurt ongeveer 15 minuten en is de ene keer in het Spaans en de andere keer in het Engels te bekijken. Echt doen wanneer je naar Casa del Gigante in Ronda gaat, het loont de moeite.

Waar in Ronda vind je Casa del Gigante
Het huis is gelegen aan een klein pleintje juist achter de hoofdkerk "Santa Maria La Mayor" en rechttegenover het "Museo Peinado". Casa del Gigante kan je op ongeveer 2 minuten wandelen bereiken vanaf de "Puente Nuevo" (Nieuwe brug). Op het kleine pleintje waar het huis zich bevindt staat een standbeeld van Vicente Espinel.

Casa del Gigante moet één van de belangrijkste huizen van het Moorse Ronda zijn geweest en het huis werd door de Katholieke Koningen geschonken aan de Corregidor (burgemeester), Ruiz Gutierrez de Escalante. Het heeft ook nog dienst gedaan als opvanghuis voor verlaten kinderen.

Groetjes van Tante Tuut

Gerelateerde artikelen

5 opmerkingen:

cri-cri zei

als ik daar in de buurt ben, ga ik zeker een kijkje nemen...

vilterietje zei

volgens mij is ronda groter dan ik dacht?
hoeveel inwoners zijn er in ronda?
heel mooi verhaal weer, dank je wel. lieve groet en tot....riet:)

Tante Tuut zei

@Vilterietje, Ronda telt ongeveer 36000 inwoners en tijdens de drukke seizoensmaanden kan dit oplopen tot 50000.

vilterietje zei

wow! dat had ik niet verwacht. had eigenlijk gedacht dat het een goedelijk bergdorpje was hihi!!, nou mooi mis dan!
ik ga vrijdag trouwens nog niet op de hometrainer. de therapeut wilde dat wel, maar ik nog niet. het gaat hartsikke goed, heb alleen veel wondpijn na oefenen, dus die fiets blijft nog een weekje in de garage. ik hoef geen snelheidsrecords te verbreken, het is pas 3 en een halve week sinds de operatie, eigenlijk hoef je pas na 6 weken op de hometrainer.
lieve groet en tot....riet:)

zsazsazsu zei

mooi en om helemaal weg te dromen !